Udgivet i
Guide til den perfekte fadøl

Livet er for kort til lunken fadøl!

Guiden til den perfekte fadøl

Når det kommer til at skænke den perfekte fadøl er der nogle gode tommelfingerregler som, Du kan gøre brug af for, at sikre Du ikke står med skum til over begge øre!

Lunken øl... Nej vel?

Det er vigtigt at vælge det rigtige fadølsanlæg til festen. Her skal Du bla. kigge på kølekapaciteten det kan både vises i liter i timen, eller som hos os, hvor vi har regnet det om til x antal personer. Fx vores "mindste" anlæg med 1 hane (OP TIL 30 PERSONER) Det har vi regnet ud for Dig at de liter i timen anlægget kan servere passer til ca. 30 personer.

Vi har fadølsanlæg fra de helt små med 1 hane fra 0-30 personer og helt op til de helt store rullebarer med 2 haner.

Luftkølet eller vand/iskølet

Her hos Als Udlejning er vores mest populære fadølsanlæg vores luftkølede anlæg. Det smarte ved dem er, at de er klar på KUN 10 min... Ja du læste rigtigt 10 min! Det gør sig både gældende ved de små anlæg op til 30 personer og de store af den luftkølede model op til 300 personer. Fælles for dem begge er, at Du selv kan bestemme, hvor "kold" Din øl skal være... Smart! Der er simpelthen en drejeknap foran, hvor Du selv kan justere om øllen skal have en temperatur på 2 grader eller 8 grader og alt derimellem. Det er en KÆMPE fordel da Du nødvendigvis ikke vil have en ligeså kold øl om vinteren som om sommeren, så her Har du muligheden for selv at bestemme.

Vandkølede fadølsanlæg er en forældet måde, at gøre det på med tanke på helt almindelige fester. De vandkølede anlæg bruges til større arrangementer, hvor  der skal være et meget højt flow at øl som fx til festivaller, hvor det bare køre i en lind strøm over timer, dage ja hele uger. Måden vandkølede anlæg virker på er ved, at en stor beholder fyldes med en masse vand. Det vand fryser man så til is for, at danne en stor klump med is som kaldes en isbank som typisk + 4 timer om, at være klar. Hver gang der tappes en øl suser det forbi klumpen med is og bliver nedkølet. Denne klump er meget stor og smelter ikke hurtigere end at anlægget kan fryse ny is.

Vi tilbyder naturligvis også disse modeller af fadølsanlæg da de egner sig bedst til de større arrangementer men, som er overkill til de helt almindelige fester, hvor vi i stedet vejleder til at bruge de luftkølede modeller.

Med eller uden Co2?

Når det kommer til Co2 også kaldet kuldioxid er det her man møder en af de største myter i Danmarkshistorien!... Der behøver nemlig nødvendigvis ikke at tilføjes ekstra Co2.... Ja du læste rigtigt "ekstra Co2. Det er nemlig stort set aldrig nødvendigt at tilslutte Co2 til fadølsanlægget.

Du har sikkert... eller kender nogen der har... været til en fest, hvor fadølsanlægget har bøvlet, skummet og bare været træls!

Der er nemlig allerede Co2 i øllet fra fabrikken! What?....  En fustage øl om den er 20-25 eller måske endda 50 liter så er der Co2 i øllet som allerede dannes under brygningen af øllet. Det er nemlig ikke, som man skulle tro at det først er når øllet tappes ved anlægget at der kommer Co2 i og når man tænker over det giver det jo også god mening.

En af grundende til, at den ekstra tilføjede Co2 kan give problemer er, at det svare til at give en sodavand ekstra brus oveni det brus den allerede har i forvejen så skummer den helt sikkert også mere end den ville ha' gjort vad at blive serveret uden ekstra brus. Men det er ikke kun det der kan forvolde problemer med den ekstra tilsatte Co2. Temperaturen i rummet eller vejret kræver, også at man regulere på den ekstra tilsatte Co2. og som Du sikkert har erfaret stiger rumtemperaturen ofte til festen eller det kan være udendørs og hen på aftenen daler temperaturen en del. Det kan så give bøvl og så kræver det at der stilles på Co2'en.

Jamen hvis der ikke skal tilføjes Co2 til de almindelige fester hvornår skal der så tilføjes ekstra Co2?

En af grundende til man tilføjer Co2 er for et give overtryk i systemet og fustagen så øllet kan pumpes ud og op til anlægget, hvilket i de fleste tilfælde er en gammeldags måde at gøre det på.

Alle vores luftkølede fadølsanlæg, som vi jo allerede har læst en del om tidligere køre ALLE uden ekstra Co2  og regulere selv trykket i systemet og fustagen med en indbygget luft kompressor. Det nedsætter risikoen betydeligt for, at få en dårlig oplevelse men har den lille ulempe ,at øllet helst skal drikkes indenfor 5 dage, hvilket jo IKKE er et problem ved de helt almindelige fester.

Der hvor tilsætning af ekstra Co2 giver mening er hvis øllen skal "holde længe" altså over 5 dage eller længere, hvilket ikke er tilfældet i 90% af tilfældene og derfor er et unødvendig overkill + at man ikke sætter et unødvendig Co2 aftryk i vores atmosfære ved, at bruge noget Co2 som i virkeligheden ikke er nødvendig.

Rent og lækkert

Det er ikke en hemmelighed, at et beskidt fadølsanlæg er ulækkert... Derfor er det vigtigt, at holde det rent da det ellers er et rent mekka for bakterierne i selve anlægget og slangerne. Er der rester af øl i anlægget og slangerne gære det over tid og det lugter forfærdeligt. Hvis anlægget ikke er gjort rent efter forskrifterne med rense væske mm. Så skummer øllet unødigt når det skal igennem anlægget og her behøver der ikke være tale om synlige bakterier for at dette problem opstår.

Du kan være sikker på når anlægget er leveret fra Als Udlejning er, at det er gjort rent efter bogen med rense væske og hvad der ellers høre en rengøring til.

Flow og mængde

På siden af hanen forefindes der til en lille tap, som bruges til at regulere flowet på øllet altså, hvor "hurtigt" øllet skal komme ud af anlægget. Her er det vigtigt, at justere anlægget så strålen er klar og lækker og der ikke er for lidt eller for meget tryk på øllet. Se efter at øllet kommer i en klar stråle uden skum.

Man skulle måske tro, at når man hiver i håndtaget også kaldet hanen og man syntes det skummer så åbner man kun halv for håndtaget. Dette er en kæmpe fejl! Den skal altid åbnes helt... Ja helt op med hanen! Syntes man derimod, at øllet kommer for hurtigt så justeres der ned på den lille tap som nævnt tidligere.

Skift af fustage

Når det er tid til, at fustagen skal skiftes og der skal en ny til er det vigtigt, at sikre sig at koblingen sider korrekt på den nye furstage. Hvis der imod forventning ikke skulle komme øl ud af hanen efter skiftet start da forfra og sikre dig at koblingen er trykket helt ned.

Nu er du klædt på til at servere den perfekte fadøl!

 

Fadølsanlæg